Przejdź do treści

Bio studio

Odwiedź nasz profil na:

Wybierz język / Choose language:

Stres oksydacyjny i przeciwutleniacze.

 

Starzenie się, nowotwory i stany zapalne, związane są ze stresem oksydacyjnym, stanem, w którym zostaje zaburzona równowaga miedzy ilością antyoksydantów i wolnych rodników na korzyść tych ostatnich. W wyniku stresu oksydacyjnego najpierw pojawia się upośledzenie funkcji komórki, jej przyspieszone starzenie a potem jej przedwczesne obumarcie. Zadaniem każdej komórki jest utrzymanie równowagi między produkcją a zużywaniem reaktywnego tlenu dla zachowania równowagi. Objawami wysokiego stresu oksydacyjnego na skórze są m.in:

  • nierówne zabarwienie z plamistymi przebarwieniami
  • nadmierne wysuszenie i słaba reakcja skóry na zabiegi
  • pojawianie sie ciemnych plamek w wyniku opalania się

Nasz organizm wytwarza samodzielnie antyoksydanty, ale nie zawsze w takiej ilości, żeby zrównoważyć wolne rodniki. Chcąc zatem zachować młody wygląd i zmniejszyć ryzyko zapadnięcia na raka i inne choroby takie, jak miażdżyca, zapalenie tarczycy. Powinniśmy zadbać o to, żeby dostarczać z zewnątrz odpowiednią ilość przeciwutleniaczy. Na pewno słyszeliście o wtórnych substancjach roślinnych. Zaliczamy je, podobnie jak witaminy, do przeciwutleniaczy. Znajdziemy je we wszystkich produktach roślinnych, także w używkach a odpowiednie ich "dawkowanie" przysłuży się zdrowemu i świeżemu wyglądowi naszej skóry.

ŹRÓDŁA  ANTYOKSYDANTÓW

 MARCHEW, CZERWONA PAPRYKA, DYNIA, to źródło BETA-KAROTENU, który odgrywa niezwykle ważną rolę w walce z wolnymi rodnikami. Beta-karoten w naszym organizmie ulega przekształceniu w witaminę A, która jest bardzo ważna dla regeneracji skóry i ochrony przed nowotworami.

POMIDORY, DZIKA RÓŻA to źródło LIKOPENU, który ma fantastyczne właściwości zwłaszcza w formie skoncentrowanej. Jedzenie pomidorowych koncentratów i picie przecierów i soków pomidorowych (zwłaszcza z niewielkim dodatkiem oliwy) służy skórze bardziej niż stosowanie drogich kremów. Likopen zapobiega powstawaniu zmarszczek, chroni skorę przed uszkodzeniami spowodowanymi przez słońce.

Innymi substancjami, które mają niezwykle korzystny wpływ na wygląd naszej skóry są:

ZIELONY CHLOROFIL-szpinak, brokuły, natka pietruszki

ŻÓŁTE FLAWONOIDY - cebula, głóg

NIEBIESKIE ANTOCYJANY-czerwona kapusta, bakłażany

 

Powrót